Analiza kvalitete mobilne govorne usluge : diplomski rad - Perčinlić, Ivana (I. Perčinlić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Govorne usluge danas predstavljaju jednu od ključnih usluga koju osiguravaju telekom operatori. Stoga je vrlo bitno osigurati njihovu kvalitetu i prijenos. U novim generacijama mreža se nastoji uvesti zajednička infrastruktura te integracija usluga za fiksne i mobilne mreže. Zajednička infrastruktura se temelji na IMS platformi koja omogućuje mrežama nove generacije "sve-IP" rješenje, odnosno prijenos svih usluga, pa tako i govora, komutacijom paketa. U početku razvoja mreža, govor se prenosio samo tehnologijom komutacije kanala i to je osiguravalo dobru kvalitetu, ali ne i efikasnost. Zbog toga u mrežama novijih generacija postoje razna interoperabilna rješenja, poput prijenosa govora putem IP protokola i "fallbacka" koji prilikom uspostave govornog poziva vraća uređaj na 2G/3G mreže i koristi komutaciju kanala. VoLTE prenosi sve podatke komutacijom paketa, a kvalitetu usluge osigurava prioritizacijom paketa tako da glasovni paketi imaju prednost nad ostalim podatkovnim paketima. Jedan od ključnih indikatora performansi kojima se mjeri kvaliteta usluge je vrijeme za uspostavu poziva. Parametri koji utječu na kvalitetu usluge su kodek, performanse uređaja i performanse mreže (kapacitet, zagušenje, mehanizmi kojima se rješava zagušenje). Rezultati mjerenja su pokazali da VoLTE ima nisko vrijeme za uspostavu poziva, a u isto vrijeme zadržava kvalitetu poziva. Razlog tome je spomenuta prioritizacija glasovnih paketa i razni optimizacijski postupci u radijskoj pristupnoj mreži. VoLTE je podloga i za buduću petu generaciju mreža te za razliku od ostalih prijenosa govora u domeni komutacije paketa omogućava sigurnosne mehanizme za osiguravanje kvalitete prijenosa govora čak i ako su loši uvjeti u mreži.