Razvoj računalne igre s naglaskom na praćenje performansi igrača : završni rad - Pirc, Danijel (D. Pirc, 2018)
Sažetak na hrvatskom: U uvodnom dijelu rada opisani su uzroci potrebe za jačim prisustvom statistike i praćenja podataka u svijetu videoigara. U prvom poglavlju opisane su jezgre igre, poznatije pod engleskim nazivom 'game engine'. Opisano je što su jezgre igre, koja je izvorna motivacija iza razvoja jezgri igri, navedeni su bitni detalji o jezgrama igri i ukratko opisane neke danas popularne jezgre igre. U drugom poglavlju razrađeno je praćenje performansi igrača i statističkih podataka iz igre. Opisan je razvoj praćenja performansi i statistika u videoigrama kroz povijest videoigara. Konkretno, razvoj praćenja performansi razrađen je kroz tri glavne etape: praćenje podataka u počecima razvoja videoigara, praćenje podataka na prijelazu tisućljeća i praćenje podataka danas. Nakon toga, razrađen je utjecaj elektroničkih sportova odnosno eSportsa na praćenje performansi igrača i statističkih podataka te su dani primjeri web stranica kojima je glavni prioritet prikaz detaljnih podataka iz igre svojim korisnicima. Na kraju drugog poglavlja, ukratko su opisane mogućnosti primjena metoda praćenja podataka sličnih praćenju podataka iz igre u domenama koje ne uključuju videoigre, uz potporu AR i VR tehnologija. U trećem poglavlju razrađene su različite metode pohrane podataka. Konkretno, te metode su programske varijable, datoteke i baze podataka. Od tih metoda, u nastavku poglavlja detaljnije su obrađene baze podataka, za koje su navedeni primjeri nekih današnjih popularnih izvedbi, koje također koriste neke poznate videoigre za spremanje svojih podataka. U zaključku rada navedeno je kako se praćenje performansi razvilo od svojih začetaka do danas.Također se nastoji predvidjeti kako će današnja potreba za praćenjem podataka rezultirati na nova izdanja jezgri igri i baza podataka te kakav je utjecaj postignutog napretka u praćenju performansi i statistika u domeni videoigara na mogućnost praćenja performansi i statistika u drugim domenama primjene uz potporu AR i VR tehnologija.