Klasifikacija vidnih evociranih potencijala stabilnog stanja u sustavu sučelja mozga i računala : završni rad - Planinić, Lucija (L. Planinić, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Sučelje mozga i računala je izravna komunikacijska veza između mozga i vanjskog uređaja. Nju ostvarujemo prikupljanjem i obradom signala dobivenih snimanjem električne aktivnosti mozga elektroencefalografom. U ovom radu klasificirani su vizualni evocirani potencijali stabilnog stanja koji se u mozgu pojavljuju pri svjetlosnom podražaju koji treperi određenom frekvencijom. Klasifikacija je česti problem u strojnom učenju te postoje mnoge metode koje se u tu svrhu koriste. Uspoređene su 3 metode koje se koriste za klasifikaciju: linearna diskriminantna analiza, metoda potpornih vektora i neuronska mreža. Od te tri metode najveća točnost predviđanja postignuta je metodom potpornih vektora. Neuronska mreža predviđa sa zanemarivo lošijom točnošću od metode potpornih vektora (razlika od otprilike 1%) a najmanju točnost predviđanja ima linearna diskriminantna analiza.