Sustav pohrane komprimiranog zraka i zadavanja tlaka u servisnoj stanici za bicikl : diplomski rad - Potrebić, Igor (I. Potrebić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: U novije vrijeme sve više raste ekološka osvještenost kod ljudi. Iz tog razloga, a i zbog sve većih gužvi u velikim gradovima se koriste načini prijevoza koji nisu štetni za okoliš. Jedan od takvih načina je i putovanje biciklom i zbog toga se krenulo u izradu servisne stanice za bicikle. U radu su predstavljena postojeća rješenja servisnih stanica za bicikle. Prikazana su idejna rješenja, odnosno moguće strukture stanice. Treća cjelina se bavi teorijskim dijelom osnovnih elemenata stanice, a to su: fotonaponski modul, kompresor, spremnik zraka, akumulatorska baterija, uzlazni pretvarač, elektromagnetski ventil, senzor pritiska i sigurnosni ventil. U četvrtoj cjelici prikazane su veličine gume i oblici ventila bicikala. Nakon toga napravljena je energetska bilanca sustava. U zadnjem poglavlju je opisan eksperimentalni model. Korišteni su komercijalni fotonaponski panel, kompresor, spremnik, senzori tlaka i baterija, dok je tiskana pločica projektirana pomoću programa Eagle i u konačnici izrađena. Pločica sadrži pretvarač i mikroprocesor za upravljanje sustavom. Izrađen je i algoritam za automatsko pumpanje zračnica gume. Na kraju su napravljena mjerenja na samom sustavu.