Sustav za izgradnju afektivnog rječnika za engleski jezik zasnovan na društvenim medijima : diplomski rad - Pović, Tea (T. Pović, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Razvojem Interneta, weba, a poglavito društvenih mreža iz korijena se promijenio način na koji ljudi iznose svoja stajališta i mišljenja o širokom spektru tema. Samim time raste i potreba za automatskim prepoznavanjem mišljenja, stavova ili emocija iz nestrukturiranog teksta pisanog od strane ljudi, odnosno za strojnom analizom sentimenta pisanog teksta. U sklopu ovog rada korištenjem programskog jezika R i RStudio programskog sučelja ostvaren je sustav za automatizirano prepoznavanje emocija iz nestrukturiranog teksta napisanog na engleskom jeziku. Sustav omogućuje finu granulaciju teksta u pet kategorija: srdžba, humor, radost, tuga i iznenađenje. Osnova sustava je afektivni rječnik koji je izgrađen na temelju 52 968 statusa dohvaćenih s društvene mreže Facebook, a koji se zatim koristi za klasifikaciju novog teksta primjenom Naivnog Bayesovog algoritma. Razvijeni sustav postigao je vrlo dobre rezultate, koji nadmašuju rezultate puno složenijih sustava.