Estimacija kuta proklizavanja vozila : diplomski rad - Poljičak, Eugen (E. Poljičak, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu opisana je metoda estimacije kuta proklizavanja vozila upotrebom proširenog Kalmanovog filtra. Model vozila predstavlja električni automobil s pogonom na sva četiri kotača te je implementiran u programskom okruženju MatLab Simulink. Koristeći podatke sa senzora (enkoderski mjerači kutne brzine, mjerač zakreta volana, žiroskop i akcelerometar), estimacijom je određen tip podloge na kojoj se nalazi vozilo te njegov kut proklizavanja. Nadalje, implementiran je sustav kontrole proklizavanja kotača koji regulira momente na sva četiri motora kotača i time sprječava pojavu proklizavanja. Implementiran je i sustav vektorskog upravljanja momentima vozila s ciljem smanjenja kuta proklizavanja estimiranog proširenim Kalmanovim filtrom te postizanja putanje vozila bliže putanji koju je vozač želio.