Mjerenje buka okoliša : završni rad - Pralas, Dolores (D. Pralas, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Buka je naš svakodnevni pratitelj i čimbenik okoliša koji djeluje akumulirajuće stresno na čovjeka, bez sposobnosti privikavanja. Izloženost buci može biti direktna i indirektna. Dugotrajna izloženost intenzivnoj buci može vrlo nepovoljno utjecati na zdravlje sluha, u konačnici dovesti i to trajnog gubitka sluha. Cilj ovog završnog rada je napraviti pregled preporučenih i granično dopuštenih razina buke u okolišu s obzirom na vrstu zvučnih izvora i prijamno mjesto. Poseban osvrt je na propisanim graničnim vrijednostima definiraniranim u „Pravilniku o najvišim dopuštenim razinama buke u sredini u kojoj ljudi rade i borave“. Jednog prijepodneva u vremenu od 11:30 snimljena je buka prometa pomoći zvukomjera. Na osnovu izmjerenih vrijednosti dobili smo tipične indikatore buke koji su sprektralno prikazani. Prema dobivenim mjernim rezultatima, nakon usporedbe sa zakonom definiranim vrijednostima u Pravilniku, vidimo da neke izmjerene vrijednosti prelaze zakonom definiran iznos buke za vanjski prostor. Iz tog zaključujemo da vrijednosti nisu u skladu sa zakonom i da treba raditi na njihovom usklađenju sa istima. Ponekad je taj proces dosta složen i zahtjeva određenu novčanu podlogu, međutim zdravlje čovjeka i pogodan okoliš za boravak u njemu bi trebao biti prioritetan. Priroda ne poznaje ni kazne ni nagrade,samo nam vraća onako kako se mi odnosimo prema njoj.