Matlab model prostornog filtriranja u masivnim MIMO sustavima : diplomski rad - Primorac, Boris (B. Primorac, 2017)
Sažetak na hrvatskom: U radu je razvijen Matlab model prostornog filtriranja u sustavu koji se sastoji od linearnog polja jednako razdvojenih antena te jednog prijamnika u elektromagnetskom prostornom okviru. U elektromagnetskom prostornom okviru se nalaze Rayleighovi elektromagnetski raspršivači kojima se najbolje modeliraju okruženja koja imaju bogato raspršivanje signala te odsutnost LOS zrake između prijamnika i odašiljača. Kako bi odašiljačku snagu uniformnog linearnog polja usmjerili prema prijamniku koji se nalazi u sredini elektromagnetskog prostornog okvira korišten je postupak prostornog filtriranja. Korištenjem većeg broja višestrukih odašiljačkih antena te uz pomoć prostornog filtriranja, omogućeno je precizno usmjeravanje snage prema željenom prijamniku u elektromagnetskom prostornom okviru.