Lokalizacija i navigacija mobilnog robota Turtlebot pomoću rotirajućeg laserskog senzora udaljenosti : završni rad - Prusac, Viktor (V. Prusac, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Ovaj rad napravljen je pomoću open-source okvira ROS pomoću kojeg se olakšava izrada softverskih aplikacija za robote. Praktičan dio rada napravljen je na mobilnom robotu Turtlebot 3 Burgeru. Turtlebot 3 Burger robot je otvorenog hardvera koji se lako modificira i nadograđuje. Robot se sastoji od kućišta, 2 kotača s motorima, Raspberry Pi 3 pločice, OpenCR ugradbene ploče, te na vrhu sadrži rotirajući laserski senzor udaljenosti pomoću kojeg očitava prostor oko sebe. Ovaj rad se bavi analizom algoritama lokalizacije i navigacije Turtlebota, te testiranjem tih algoritama na stvarnom primjeru. Uz te algoritme, ovaj rad ukratko objašnjava osnove za razumijevanje ROS-a te algoritme mapiranja, koji služe za dobivanje mape po kojoj se robot kasnije navigira.