Praćenje i prognoza kretanja grmljavinske aktivnosti : diplomski rad - Rašić, Nino (N. Rašić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Sustavi za lociranje atmosferskih pražnjenja u stvarnom vremenu detektiraju i lociraju pojavu grmljavine na širem području. Podaci koje pružaju su lokacija udara, vrijeme udara i parametri atmosferskih pražnjenja, predstavljaju stvarne događaje koji su se već ostvarili. Osim podataka o udarima munja, korisna informacija je predviđanje, odnosno prognoziranje, kretanja grmljavinske naoblake. Zbog vrste pojave grmljavine, odnosno atmosferskih pražnjenja, klasični meteorološki prognostički modeli nemaju mogućnost prognoziranja pojave grmljavine. Kretanje grmljavinskih oluja prognozira se korištenjem podataka sustava za lociranje atmosferskih pražnjenja, uz pomoć korištenja prognoziranih meteoroloških veličina kao što su temperatura, tlak, vlaga, brzina i smjer vjetra te korištenja modela reljefa i sl. U literaturi se praćenje kretanja grmljavine naziva eng. Cell Tracking, a temelji se na numeričkim podacima sustava za lociranje atmosferskih pražnjenja pri čemu se koriste napredne funkcionalnosti GIS alata u obradi prostornih podataka. U okviru zadatka istražen je način rada sustava za lociranje atmosferskih pražnjenja koji se razvija i koristi na FER-u, a odnosi se na svojstvo praćenja grmljavinske aktivnosti u stvarnom vremenu. Na temelju raspoloživih podataka realizirana je programska podrška koja će omogućiti prognoziranje kretanja grmljavinske aktivnosti te su ista vizualno prikazana na karti.