Primjena koncepta softverskog upravljanja mrežom u 4G mrežama : završni rad - Rogić, Josip (J. Rogić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: 4G mreže zasada su najbrže bežične mobilne mreže koje korisnici mogu koristiti. Pojavom 4G mreža započela je era povećanog podatkovnog prometa putem mobilne mreže kao i namjera korisnika da sve više koriste mobilnu mrežu. Povećanjem korisnika mreže nameće se pitanje učinkovitog korištenja resursa, mobilnosti i skalabilnosti. Kao i kod fiksnih mreža, pa tako i kod mobilnih uvodi se koncept softverskog upravljanja mrežom (engl. Software Defined Networking, skr. SDN). Kod SDN koncepta je novost što je upravljačka osnova izbačena iz mrežnih čvorova u potpuno novi sloj, upravljački sloj (engl. control layer).Time dobivamo novu arhitekturu mreža koja još uz upravljački ima i fizički (engl. infrastructure layer) i aplikacijski sloj (engl. application layer). SDN upravljači su smješteni u upravljački sloj i upravljaju mrežnim čvorovima unutar fizičkog sloja. Tablice komutiranja i usmjeravanja zamjenjuju se tablicama tokova (engl. flow table) koje sadrže unose tokova (engl. flow entry), a upravljači i mrežni čvorovi komuniciraju preko sigurnog kanala (engl. secure channel). 4G mreže su potpuno temeljene na IP protokolu i jezgrena mreža također je temeljena na IP protokolu. Kod 4G LTE mreža SDN se primjenjuje na jezgrenu mrežu, a primjenom SDN-a u radijskoj pristupnoj mreži dobivamo koncept softverskog upravljanja mobilnom mrežom (engl. Software Defined Mobile Networking, skr. SDMN). Kako se 4G LTE mreže sastoje od korisničke opreme, E-UTRAN-a što je zapravo skup baznih stanica zvanih eNodeB i EPC-a, SDN se primjenjuje upravo u EPC-u. EPC je pristupna mreža koja nam služi za povezivanje na druge IP mreže. Kako bi se smanjila složenost EPC mreže i povećala mobilnost korisnika što je glavni cilj 4G mreža, izbacuju se komponente poput S-GW-a i P-GW-a te se umjesto njih uvode SDN komutatori koji su nadzirani od strane SDN upravljača. MME i SDN upravljači međusobno komuniciraju te kada MME obavijesti SDN upravljač o novom korisniku, SDN upravljač odmah primjenjuje pravila na komutator za uspješnije i što brže posluživanje korisnika. Time smanjujemo složenost mreža, smanjuje se vrijeme od trenutka zahtjeva do dostave (latencija) i povećava se brzina slanja podataka. Takvim pristupom mreži na dobitku su svi: korisnici, koji su brže i pouzdanije usluženi i mrežni operatori koji time izbjegavaju česte ispade i kvarove mreža.