Analiza objektivnih metrika video sadržaja igranja igara zasnovanih na računalnom oblaku : završni rad - Roglić, Danijel (D. Roglić, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Računalni oblak je svojim razvojem pružio nove mogućnosti za postojeće, ali i za razvoj novih višemedijskih usluga. Tako je industrija računalnih igara uvidjela priliku za pokretanje nove usluge – igre zasnovane na računalnom oblaku. Ideja je da se igra nalazi u oblaku, pa korisnik više ne mora imati računalo ili konzolu snažne konfiguracije, već je dovoljan pristup mreži i uređaj koji može generirati naredbe koje se šalju u oblak i ima mogućnost prikazati generirani sadržaj nastao kao odgovor na ranije poslane naredbe. U ovome radu je izvršena analiza objektivnih metrika video sadržaja generiranog korištenjem usluge igara zasnovanih na računalnom oblaku. Video sadržaj je dobiven kroz eksperimente u laboratorijsku okruženju na Fakultetu elektrotehnike i računarstva koristeći uslugu Steam In-Home Streaming. Rezultati provedenih analiza su nam ukazali na razlike u prostornoj i vremenskoj složenosti analiziranih igara. Pokazano je da igre različitih žanrova i različite dinamike imaju različite distribucije te se razlikuju u svojim minimalnim i maksimalnim SI i TI vrijednostima.