Mjerilo protoka ksilemskog soka drvenaste biljke zasnovano na termistoru : diplomski rad - Rogulj, Duje (D. Rogulj, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Voda ima značajnu ulogu u razvoju biljaka i za procese u tlu. Prevelika ili premala količina vode nepovoljno utječe na normalan rast i razvoj biljaka. U svrhu kvalitetnog upravljanja vodnim resursima i optimiranja sustava navodnjavanja, potrebno je motriti vodni status biljke. Pored komercijalnih senzorskih sustava za mjerenje transpiracije, postoje metode mjerenja protoka ksilemskog soka drvenaste biljke zasnovane na prijenosu topline. U tu svrhu iskorišten je termistor, komponenta koja zbog svojih termoelektričnih svojstava objedinjuje uloge grijača i temperaturnog senzora. Mjerenje protoka se provodi zagrijavanjem termistora i praćenjem tijeka odvođenja topline. Cilj rada je realizacija senzorskog sustava i na osnovu eksperimentalnog mjerenja procijeniti mogućnosti i ograničenja metode mjerenja protoka ksilemskog soka.