Mjere kvalitete prijenosa signala u OFDM sustavima : diplomski rad - Runjić, Paško (P. Runjić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: LTE koristi OFDM koji dijeli serijski prijenos podataka na više podnosioca. Pri velikim izlaznim snagama radijskog odašiljača nastaju izobličenja signala. EVM je definiran kao verzor razlike mjerenog i idealnog moduliranog signala. Glavna mana OFDM-a jest visok omjer vršne i srednje vrijednosti snage. Radi bolje efikasnosti te boljih performansi kao pojačalo snage u LTE odašiljačima se koristi Doherty pojačalo. Digitalna pred-distorzija se koristi za ispravljanje nelinearnog dijela karakteristike pojačala. ACLR je mjera za omjer srednje snage u susjednom kanalu i snage u glavnom kanalu, koja daje informaciju o količini izvanpojasnih emisija.