Poluautomatska izgradnja repozitorija povezanih podataka na temelju nestrukturiranog teksta s internetskih portala : diplomski rad - Rumin, Goran (G. Rumin, 2017)
Sažetak na hrvatskom: U radu je najprije sagledano trenutačno stanje u semantičkom webu. Opisani su osnovni koncepti, tehnologije i poznatiji repozitoriji. Nastavlja se s pregledom koncepata strojnog učenja te načina na koji on može pomoći semantičkom webu. Pregledava se postojeće modele za prepoznavanje relacija te se izgrađuje i evaluira vlastiti. Zatim se opisuje servis koji koristi model za obradu tekstova s pet odabranih web portala s vijestima. Nabrajaju se komponente servisa te se pojedinačno opisuju. Nakon toga se opisuje izrađena ekstenzija za preglednik Chrome koja služi kao korisničko sučelje te stranica za vizualizaciju relacija. Na kraju se razmatra mogućnost kontinuiranog poboljšavanja modela.