Generički okvir za predviđanje potrošnje plina različitim algoritmima : diplomski rad - Sičanica, Zlatan (Z. Sičanica, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Problem predviđanja potrošnje plina ili električne energije čest je u području energetike. U Končar KET-u pokazana je potreba za programskim proizvodom koji bi rješavao problem prognoze potrošnje plina u Gradskoj plinari Zagreb. Cilj projekta je razviti takav proizvod koji bi, na temelju podataka o potrošnjama u prošlosti, radio što kvalitetnija predviđanja. Standardni pristup rješavanju takvog problema je kroz perspektivu strojnog učenja. Razvijen je generički programski okvir koji svojim korisnicima nudi razne funkcionalnosti poput pretprocesiranja povijesnih podataka o potrošnjama, konfiguriranja algoritama strojnog učenja i selekcije najboljeg algoritma na danom skupu podataka. Algoritmi iz programskog okvira su korišteni za prognoziranje potrošnje plina i njihovi rezultati su uspoređeni s rezultatima drugih, sličnih proizvoda poput ABB-ovog Nostradamusa. Dobiveni su zadovoljavajući rezultati, gdje su algoritmi iz programskog okvira u većini slučajeva imali bolje rezultate od drugih alata.