Ocjena kvalitete slike pri internetskom prijenosu videosadržaja uz uporabu prilagodljive brzine prijenosa podataka : diplomski rad - Sekulić, Pavao-Krešimir (P. Sekulić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Video je prepoznat u svijetu kao medij koji može krajnjem korisniku isporučiti najviše informacija prikazanih na mnogo različitih načina. Proizvođači sadržaja teže ka dosegu što više krajnjih korisnika koji će pregledavati njihove videosadržaje uživo. Postoji problem kod korisnika koji nemaju dovoljnu pristupnu brzinu prema mreži za pregled videosadržaja u višoj kvaliteti. Problem se rješava uporabom prilagodljive brzine prijenosa podataka za internetski prijenos videosadržaja uživo. Originalna videosekvenca u višoj kvaliteti transkodira se u videosekvence niže kvalitete na streaming poslužitelju kako bi korisnici sa sporijom pristupnom brzinom prema mreži mogli također pregledavati videosadržaj uživo. Transkodirane videosekvence moraju biti prihvatljive kvalitete za krajnjeg korisnika, što ispitujemo kroz sustav koji ocjenjuje transkodirane videosekvence u odnosu na referentnu videosekvencu najviše kvalitete pomoću tri metrike, MSE, PSNR i SSIM.