Programska podrška za usporedba genoma eukariota : završni rad - Sente, Toni (T. Sente, 2017)
Sažetak na hrvatskom: U radu je ukratko opisan problem usporedbe i poravnanja dva genoma te je predložen efikasan algoritamski postupak za usporedbu i poravnanje koje koristi napredne strukture za indeksiranje teksta poput sufiksnog polja te Burrows-Wheelerove transformacije i tehniku dinamičkog programiranja za optimalno stvaranje niza najduljeg rastućeg podniza te lokalno poravnanje dijelova genoma korištenjem Smith-Waterman algoritma. Pri tome je detaljnije opisan svaki korak algoritma te vremenska i memorijska složenost kako pojedinog dijela algoritma, tako i cjelokupne implementacije. Konkretna implementacija programa izvedena je korištenjem programskog jezika Python 3, te je program uspoređen sa već postojećim programskim rješenjima.