Lokalizacija lica primjenom metode nadgledanog spusta : diplomski rad - Sertić, Marko (M. Sertić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: U sklopu rada proučena je metoda nadgledanog spusta kao moguće rješenje problema lokalizacije lica, točnije određenih facijalnih značajki na ljudskome licu. U radu je obrađena matematička interpretacija metode te su razrađeni koncepti potrebni za implementaciju metode. Dan je kratak osvrt na dodatne pojmove koje je potrebno razumjeti kako bi se shvatilo funkcioniranje metode nadgledanog spusta, kao i kratka usporedba s metodama koje mogu poslužiti kao rješenje danog problema. Dio rada posvećen je problematici prelaska iz matematičkog opisa metode u korak programske implementacije metode. Rad je zaključen nizom pokusa koji opisuju kvalitetu implementirane metode, te su dane smjernice kako navedenu nadograditi i poboljšati.