Model raspoređivanja upravljačkih uređaja za kontrolnu ravninu otpornu na kvarove : diplomski rad - Svržnjak, Lorena (L. Svržnjak, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Programski upravljana mreža (SDN) i mrežna virtualizacija (NV) povećavaju programabilnost i fleksibilnost današnjih komunikacijskih mreža. Kombinacija oba pristupa dodatno može povećati efikasnost iskorištenja mrežnih resursa. Dvije ključne stvari u kontekstu SDN-a i NV-a su osigurati otpornost na kvarove kontrolne ravnine raspodijeljene između više instanci SDN upravljačkog uređaja te efikasno ugraditi virtualnu mrežu povrh fizičke infrastrukture. Problemi koji se javljaju u tom procesu su problem raspoređivanja upravljačkih uređaja i problem raspoređivanja hipervizora. U okviru ovog rada razrađen je, matematički opisan i riješen problem zajedničkog raspoređivanja upravljačkih uređaja i hipervizora u optimizacijskom alatu IBM ILOG CPLEX. Dodatno, oblikovan je i programski izveden heuristički algoritam, kao kombinacija pohlepnog algoritma i metode simuliranog hlađenja. Provedeno je vrednovanje heurističkog algoritma na odabranim studijskim slučajevima.