Auralizacija zatvorenih prostora : diplomski rad - Stamać, Jasna (J. Stamać, 2017)
Sažetak na hrvatskom: U prvom dijelu ovog rada objašnjen je pojam auralizacije te je dan kratak pregled povijesti auralizacije. Opisani su načini modeliranja različitih komponenata akustičkog modela, prednosti i nedostaci različitih načina modeliranja te četiri različite auralizacijske tehnike koje se danas koriste. Drugi dio rada sastoji se od izrade računalnog trodimenzionalnog akustičkog modela crkve Bezgrješnog srca Marijinog u Zagrebu. Napravljeno je ukupno 5 različitih modela koji se razlikuju po poziciji i vrsti ozvučenja te akustičkoj obradi. Korištenjem programskog paketa Odeon Auditorium za svaki model su proračunati tipični akustički parametri prostora na 12 različitih pozicija slušanja, a posebna pozornost posvećena je parametrima razumljivosti, prostornosti i raspodjeli intenziteta zvučnog polja. Dobiveni rezultati uspoređeni su sa subjektivnom ocjenom kvalitete zvuka dobivenom od strane više ispitanika slušanjem auraliziranih snimki.