Eksperimentalni postav za mjerenje visine iskakanja objekta iz vode : završni rad - Spahija, Bojan (B. Spahija, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Cilj završnog rada je poboljšati rezultate projekta u kojem se određivala visina iskakanja stiropornih kuglica različitih veličina s različitih dubina iz bazena. Objekt iskakanja mora izroniti iz vode okomito da bi detekcija maksimalne visine bila što preciznija. U prvom eksperimentu su kuglice zbog turbulencija iskakale u stranu i na kraju je bilo vrlo malo dobrih mjerenja. Kako bi se to poboljšalo, lijepi se stožac na kuglicu koja se prethodno trebala precizno odrezati. Takav spoj daje model objekta za otpuštanje sličnog obliku suze koji je aerodinamičan i trebao bi smanjiti turbulencije, a time i skretanje. Vrh objekta (kuglica) se obojala crvenom bojom da bi se mogla detektirati u Matlabu. Otpuštanje se vrši s betonskog bloka iznad kojeg je postavljena GoPro Hero3 kamera. Za svaki od 2 objekta radimo po 15 snimanja na svakoj od 3 dubine otpuštanja. Za veći se objekt iz snimki detektiraju crveni pikseli i iz njihove ukupne površine izračunava se polumjer u pikselima. Taj se polumjer za manji objekt dobiva aproksimacijom kružnice oko detektiranih crvenih piksela. Računa se fokalna udaljenost kamere te se računa preko nje i poznatih dimenzija objekta, za svaki polumjer u pikselima, udaljenost objekta od kamere u centimetrima. Na kraju se sve dobivene krivulje promjene visine od površine u vremenu iscrtavaju na zajednički graf. Rezultati su mnogo bolji od prvog eksperimenta, ali na većim dubinama i dalje dolazi do čestog iskakanja u stranu. To bi se moglo riješiti dodavanjem krilaca za usmjeravanje putanje kroz vodu.