Proračun zagrijavanja vruće gorive šipke tijekom akcidenta DVI LOCA : završni rad - Supičić, Josip (J. Supičić, 2018)
Sažetak na hrvatskom: U radu je prikazan odziv primarnog kruga PWR elektrane (NE Krško) na akcident loma DVI (Direct Vessel Injection) cijevi ECCS (Emergency Core Cooling System) sustava. Za proračun srednjeg kanala reaktorske jezgre korišten je program RELAP5. Analizirano je stanje reaktorske posude prije i poslije UFC (Up Flow Conversion) modifikacije. Prikazane su karakteristične primarne varijable tijekom 1000 s tranzijenta. Na osnovi dobivenih vrijednosti snage, tlaka, protoka, temperature hladioca i koeficijenta prijelaza topline u jezgri proveden je proračun vruće gorive šipke korištenjem programa FRAPTRAN. Prethodno su proračunati uvjeti koji opisuju stanje goriva na kraju 29. ciklusa izgaranja NE Krško programom FRAPCON. Radijalna i aksijalna raspodjela snage u gorivu je dobivena programom PARCS. Iako je model gorive šipke u programu FRAPTRAN detaljniji, dobivene vrijednosti temperature površine košuljice su slične onima iz programa RELAP5 ako se koristi srednja linearna gustoća snage gorive šipke. Osnovna prednost provedenog proračuna je to što je osim srednje šipke moguće analizirati i bilo koju drugu, različite snage ili starosti, šipku u jezgri. Pokazano je da maksimalna temperatura košuljice goriva i trajanje otkrivanja goriva raste s porastom srednje gustoće snage i starosti goriva.