Pristup modeliranju električnih vozila u programskom alatu energyPLAN : završni rad - Šaravanja, Ana (A. Šaravanja, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Nakon mnogo godina korištenja štetnih i neobnovljivih goriva za opskrbu stanovništva električnom energijom, sve više zemalja svijeta ulaže napore u budućnost u kojoj bi se električna energija dobivala isključivo iz obnovljivih izvora energije. U takav scenarij uklapa se i sve veći udio električnih vozila koji bi smanjili emisiju štetnih plinova u okoliš. EnergyPLAN je program koji nudi mogućnost modeliranja i analize različitih energetskih sustava uglavnom okrenutih obnovljivim izvorima energije. U ovom radu je opisana uloga i značaj električnih vozila u elektroenergetskom sustavu, te način na koji ih je moguće modelirati i integrirati u taj sustav u EnergyPLAN-u. Za te potrebe pokrenute su različite simulacije ovisne o količini električnih vozila, kapacitetu mreže za njihovo napajanje i drugim parametrima koje navedeni program nudi. Korišteni model za simulacije bio je model elektroenergetskog sustava Republike Hrvatske, u čijoj izradi sam sudjelovala zajedno sa drugim studentima Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Zbog strategija razvoja najvećih proizvođača automobila i raznih poticaja vlade RH-a za kupovinu električnog automobila, korištena je pretpostavka o povećanju udjela takvih vozila, te i što boljem načinu njihovog punjenja.