Evolucijski algoritmi za višekriterijsku i mnogokriterijsku optimizaciju : završni rad - Šamec, Leon (L. Šamec, 2016)
Sažetak na hrvatskom: U sklopu ovog rada opisan je i analiziran višekriterijski problem sa svojom nadogradnjom – mnogokriterijskim problemom. Uz to su predstavljeni i opisani evolucijski algoritmi za njihovo rješavanje, poželjna svojstva tih algoritama i načini procjene njihovih performansi. Algoritmi su i uspješno razloženi na gradivne blokove koji se pojavljuju u gotovo svim evolucijskim algoritmima te namjene (MOEA). Metrike za procjenu performansi MOEA su analizirane i opisane te kasnije korištene u analizi rezultata. Na kraju su uspoređene implementacije tih algoritama napravljene u sklopu ovog rada s postojećim implementacijama na nekim poznatim problemima. Dobiveni rezultati su grafički prikazani i zatim analizirani.