Sustav za pohranu DNA : završni rad - Šaravanja, Matej (M. Šaravanja, 2018)
Sažetak na hrvatskom: U suvremenoj medicini postoji velika potreba za sekvenciranjem i obradom genoma. Cijena sekvenciranja genoma opada puno brže od Mooreovog zakona i trenutno se ljudski genom može sekvencirati za manje od 1000 američkih dolara te se zbog toga mnogi odlučuju sekvencirati svoj genom. Najveća zabrinutost kod sekvenciranja genoma proizlazi iz problema sigurnosti i zaštite korisničkih podataka. U ovom radu testirat će se hipoteza da je navedeni problem sigurnog načina pohrane osjetljivih podataka poput ljudskog genoma te zaštite privatnosti donora genoma rješiv u vidu hibridnog sustava korištenjem distribuirane i decentralizirane tehnologije blockchain i centralizirane baze podataka. Rješenje je implementirano iz tri dijela: blockchaina, baze podataka i sučelja. Predviđeno je da ga koriste tri tipa korisnika: donori genoma, organizacije koje kupuju i provode istraživanja nad genomom i rudari koji održavaju blockchain mrežu. Iako rješenje ima svojih problema poput zaštite baze podataka i skalabilnosti, ono pokazuje da se ovim pristupom distribuirane pohrane genoma može osigurati veće povjerenje donora u očuvanje integriteta i autentičnosti pohranjenih podataka.