Sustav za automatsko optičko očitanje digitalnih prikaznika : diplomski rad - Škorić, Luka (L. Škorić, 2018)
Sažetak na hrvatskom: U okviru ovog rada razvijen je programski sustav namjenjen automatskom optičkom očitavanju sadržaja digitalnih prikaznika. Razvijeni sustav objedinjuje algoritam lokalizacije prikaznika unutar učitane slike, predobradu sadržaja prikaznika i segmentaciju promatranog zapisa lokalizacijom znakova. Značenje pojedinog lokaliziranog znaka prepoznaje se obradom od strane tri, u tu svrhu implementirana algoritma. Algoritmom usporedbe slike sa zadanim predloškom, direktno se iz prikaza lokaliziranog znaka saznaje tražena informacija, dok algoritmi neuronske mreže i K najbližeg susjeda to ostvaruju primjenom metoda strojnog učenja. Za potrebe učenja i testiranja navedenih algoritama strojnog učenja kreirana je baza podataka sa slikama 7 – segmentnog formata. Razvijeni programski sustav potpunu funkcionalnost ostvaruje implementacijom na ugradbenom računalu s odgovarajućim ulazno - izlaznim periferijama. Takvi sustavi primjenu pronalaze u polju mjeriteljstva, nadzora ili automatiziranog upravljanja.