Evaluacija utjecaja varijacija u kvaliteti video sadržaja na iskustvenu kvalitetu igara zasnovanih na računalnom oblaku : završni rad - Šašić, Dunja (D. Šašić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Igre zasnovane na računalnom oblaku (engl. cloud gaming) pripadaju usluzi mrežnog igranja koja omogućuje strujanje sadržaja igre od poslužitelja do klijenta u obliku video sadržaja, dok se kontrole za igranje šalju u suprotnom smjeru. Zbog zahtjeva za visokom propusnošću i niskim odzivom, ključni izazov s kojima se susreću pružatelji usluge leži u konfiguriranju parametara video kodiranja s ciljem da se maksimizira iskustvena kvaliteta korisnika. Cilj ovog rada je proučiti utjecaj strategija prilagodbe usluge NVIDIA GeForce Now na iskustvenu kvalitetu krajnjeg korisnika pri različitim mrežnim uvjetima. Testiranjem su prikupljeni rezultati od 20 ispitanika koji su koristili uslugu NVIDIA GeForce NOW u 6 različitih testnih scenarija ovisnih o emulaciji parametra propusnosti mreže. Testovi su provedeni u laboratorijskom okruženju, a rezultati testiranja su analizirani i raspravljeni. Rezultati su pokazali da se trenutni adaptacijski algoritam relativno dobro prilagođava stanju mreže, ali u budućnosti bi se dodatni naglasak trebao staviti na vrstu igre koju korisnik igra te usavršiti strategije prilagodbe adaptacijskog algoritma kod naglih promjena stanja mreže.