Detekcija objekata u zračnim snimkama : završni rad - Tokić, Marin (M. Tokić, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Polje računalnog vida je doživjelo značajan razvoj u posljednim godinama. Interes za poljem je porasao kada se ispostavilo da efektivno može riješavati kompleksne probleme detekcije i klasifikacije. Dok se dijelovi računalnog vida koji su povezani sa prometom i autonomnim vozilima brzo razvijaju, dijelovi poput detekcija u zračnim i satelitskim snimkama kasne za ostalim područjima. U radu razlažemo probleme detekcija objekata u zračnim snimkama. Predlažemo pristup riješavanju problema primjenom HOG deskriptora i SVM-a. Opisujemo postupak treniranja, detekcije i evaluacije detekcija na konkretnom primjeru. Konačno, analiziramo performanse pristupa za različite vrste objekata.