Koordinirana regulacija napona i jalove snage u prijenosnim elektroenergetskim mrežama : diplomski rad - Šešo, Luka (L. Šešo, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Održavanje napona u dozvoljenim granicama uz što manje gubitaka vrlo je zahtjevan posao koji se stavlja pred operatora prijenosnog sustava u procesu vođenja pogona. Taj se problem dodatno komplicira većim brojem kompenzacijskih uređaja kada je efikasnu regulaciju napona i jalove snage moguće ostvariti na više različitih načina. U takvim uvjetima posebnu pozornost potrebno je obratiti koordiniranoj regulaciji napona i jalove snage. Teoretski je obrađena problematika koordinirane regulacije napona i jalove snage u prijenosnim elektroenergetskim mrežama. Opisani su kompenzacijski uređaji s kojima se to ostvaruje kao što su to regulacijske prigušnice, statičkih VAR kompenzatori, regulacijski transformatori te generatori s odgovarajućim regulacijskim mogućnostima. Na primjeru test mreže u ETAP-u prikazani su odgovarajući proračuni i analize kako bi se za neka karakteristična uklopna i pogonska stanja utvrdili osnovni principi koje je potrebno poštivati za ostvarenje efikasne i ekonomski opravdane koordinirane regulacije napona i jalove snage u prijenosnim mrežama.