Dinamička kompenzacija flikera u elektroenergetskoj mreži : diplomski rad - Šterc, Tomislav (T. Šterc, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Treperenje napona (flikeri) predstavljaju oscilacije vrijednosti napona koje se ponavljaju, a izazivaju vidom zamjetljivo kolebanje svjetlosne gustoće. Uzroci treperenja napona su velike i nagle promjene opterećenja koje su uzrokovane radom velikih potrošača, koji troše velike i promjenjive količine snage iz mreže. Elektrolučna peć je glavni predstavnik takve grupe potrošača. Zbog toga je nužno kompenzirati jalovu snagu na odgovarajući način kako bi se smanjio negativni povratni utjecaj na mrežu. Korištenjem dostupnih matematičkih modela elektrolučne peći moguće je odabrati odgovarajući oblik dinamičke kompenzacije te tako pozitivno djelovati na parametre kvalitete električne energije. Iako je diplomskim zadatkom bilo zadano provjeriti da li elektrolučna peć u pogonu Livnice (Bačka Topola) zadovoljava parametre kvalitete električne energije, u diplomskom radu dan je pregled matematičkih modela koji se koriste prilikom modeliranja elektrolučne peći te teorijski opis uređaja za kompenzaciju jalove snage.