Izrada i analiza modela elektroenergetskog sustava Republike Hrvatske i unutardnevnoga tržišta korištenjem programskog paketa Plexos : diplomski rad - Štimac, Daniel (D. Štimac, 2016)
Sažetak na hrvatskom: U Hrvatskoj se u ovom trenutku trguje na dan-unaprijed tržištu električne energije, no u skorom planu je i otvorenje unutardnevnog tržišta električne energije. Uspostavljanje unutardnevnog tržišta rezultirat će poboljšanom implementacijom vjetroelektrana te njihovim manjim negativnim utjecajem na stabilnost elektroenergetskog sustava. U radu je objašnjen pojam i unutardnevnog tržišta te prednosti i nedostaci koje ono nosi. Načinjen je i opisan detaljan model elektroenergetskog sustava RH i unutardnevnog tržišta korištenjem programskog alata PLEXOS. Rad opisuje provedene simulacije i analizu proizvodnje i potrošnje električne energije i trgovanja na unutar dnevnom tržištu za trenutnu razinu i za pretpostavljene udjele instalirane snage obnovljivih izvora u 2025. godini.