Komunikacijski protokoli u ugradbenim računalnim sustavima : završni rad - Tipura, Ivana (I. Tipura, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Komunikacijski protokoli su jasno definirane odredbe po kojima se vrši razmjena podataka i komunikacija između čvorova na zajedničkoj sabirnici. Promatrani protokoli redom su SPI, I2C, UART, ETHERNET, CAN i USB. SPI je serijski sinkroni komunikacijski protokol između više čvorova na sabirnici od kojih je samo jedan nadređeni, a ostali su mu podređeni uređaji. I2C je serijski sinkroni protokol koji posjeduje više nadređenih uređaja, manje sabirnica između uređaja i lakoću dodavanja novih čvorova na mrežu. UART je univerzalni asinkroni prijemnik/predajnik koji u svom fizičkom sklopu omogućava preoblikovanje primljenih paralelnih bajtova u serijski slijed bitova prema drugome uređaju. Ethernet je najzastupljeniji protokol za lokalnu mrežu (eng. Local Area Networ) ili LAN tehnologiju. CAN omogućava komunikaciju između električkih upravljačkih jedinica u automobilu bez potrebe za dodatnim glavnim računalom. USB komunikacija je najčešća i najbrža za razmjenu podataka između glavnog uređaja sa perifernim jedinicama. Pored osnovnih osobina svakog pojedinog komunikacijskog protokola navedena je usporedba i primjena. Ovaj završni rad daje detaljniji pogled u razumijevanju na koji način uređaji mogu uspostaviti vezu i vršiti razmjenu podataka.