Visokoprecizno pojačalo za neizbrisive memorije : diplomski rad - Tolić, Ivan Porin (I. Tolić, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Neizbrisive memorije koriste se u prijenosnim uređajima, ugradbenim sustavima, u memoriji za pohranu parametara za digitalnu obradu signala itd. Kako bi memorija bila korisna, potreban je parametar/svojstvo s barem dva stanja. U slučaju neizbrisivih memorija, dva logička stanja, '0' i '1', ostvarena su elementima baziranim na pohranjivanju naboja. Točnije, naboj je "zarobljen" u specifičnom dijelu tranzistora čime se mijenja određeno svojstvo elementa (tj. napon praga). Na taj način prisutstvo ili odsutstvo naboja se može detektirati. Dakle, osjetilna pojačala potrebna su za detekciju stanja memorijskih elemenata. S diferencijalnim ćelijama, dva tranzistora koriste se za jedan bit. Jedna od ćelija je programirana (naboj je "zarobljen"), dok druga je obrisana (bez naboja u plivajućoj upravljačkoj elektrodi). Dvije struje iz ćelija ulazi su osjetilnog pojačala. Glavni zadatak osjetilnog pojačala je osjetiti razilku između dviju ulaznih struja i postaviti izlazne napone na ispravne vrijednosti. Tehnologija korištena za dizajn je TSMC 180 nm. Uz različite pristupe projektiranja krugova, dobiveni su različiti rezultati u smislu brzine, površine i preciznosti.