Obrada podataka na rubu mreže za skupno opažanje okoline pokretnim uređajima : diplomski rad - Tomac, Martin (M. Tomac, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Skupno opažanje okoline pokretnim uređajima (engl. Mobile Crowd Sensing - MCS) je nova paradigma senzoriranja okoline velikih razmjera koja podupire obične građane odnosno stanovništvo da doprinose prikupljanju informacija u svrhu stvaranja grupnog znanja (engl. crowd intelligence), čime se omogućuju razne osobne i društvene usluge. Kako su podatci potencijalno generirani velikom frekvencijom potrebno ih je lokacijski distribuirano obrađivati u blizini izvora podataka. Jedna od takvih tehnika je raspodijeljena arhitektura obrade podataka na rubu mreže (engl. Mobile Edge Computing - MEC) čiji cilj je ponuditi resursne karakteristike slične onima centraliziranog računalnog oblaka (npr. veliki resursi za računanje i pohranu podataka) u neposrednoj blizini pokretnih korisnika odnosno izvora na način da se resursi računanja i pohrane postave na sami rub mobilne mreže, tj. unutar operaterove radijske mreže. U sklopu diplomskog rada implementirana je komponenta posrednika na rubu mreže (engl. edge broker - EB), koja je integrirana s posrednikom u računalnom oblaku CUPUS, a uvodi distribuiranost funkcionalnosti posrednika u računalnom oblaku uvođenjem hijerarhije na način da se posrednici na rubu mreže spajaju u strukturu stabla čiji je korijen posrednik u računalnom oblaku. Opisano je programsko rješenje komponente što uključuje funkcionalnost komponente, strukturu posrednika na rubu mreže, razmjenu podataka i akcije posrednika na rubu mreže s ostalim entitetima, implementaciju, primjer korištenja, proširenja agregatorom i bloom filterom i analizu performanci.