Metode za inteligentnu analizu glazbenih zapisa : diplomski rad - Tomić, Ena (E. Tomić, 2018)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu, razmatrani su osnovni koncepti inteligentne analize glazbenih zapisa. Najprije su predstavljeni definicija i ciljevi ove discipline, kao i povijesni razvoj. Opisani su primarni deskriptori, relevantni za analizu (spektar, kepstar, CHROMA, MFCC koeficijenti, prolasci kroz nulu, spektralni centroid, i dr.), te metode za predprocesiranje signala, uključujući i pretvorbu zapisa u digitalni oblik. Zatim su navedene dostupne baze glazbenih zapisa, kao i alati pogodni za analizu glazbe. Opisane su glavne metode za ekstrakciju odabranih glazbenih obilježja: ritma, tonaliteta i teksture. Prikazani su praktični primjeri ekstrakcije značajki dva glazbena zapisa različitog žanra pomoću MIRToolbox alatnog okvira, te su napravljene analiza i usporedba.