Pregled različitih rješenja nadzora dozvoljenog strujnog opterećenja dalekovoda ovisno o uvjetima okoline : završni rad - Vidić, Vibor (V. Vidić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Nadzor dozvoljenog strujnog opterećenja vodiča usko je povezan s nadzorom njegovog zagrijavanja. Postoje direktne i indirektne metode praćenja zagrijavanja vodiča. Direktne metode se temelje na mjerenju temperature vodiča, provjesa, naprezanju i vibracijama. Iz tih podataka se dolazi do temperature vodiča. Indirektne metode se zasnivaju na jednadžbi toplinske ravnoteže te CIGRE-ovom ili IEEE-ovom modelu zagrijavanja vodiča. Mjeri se sunčeva radijacija, strujno zagrijavanje te radijativno i konvektivno hlađenje. Iz tih podataka se dalje računa dozvoljeno strujno opterećenje vodiča. Dozvoljeno strujno opterećenje je maksimalna struja koju vodič može prenijeti bez da dosegne maksimalnu temperaturu vodiča uslijed koje se sigurnosna visina između zemlje i vodiča smanji ispod dozvoljene. Na zagrijavanje vodiča osim struje koja prolazi njim utječu i temperatura okoline, solarna radijacija te brzina i smjer puhanja vjetra. Postoje mnogi uređaji i metode za praćenje strujnog opterećenja vodiča, a najpoznatiji su „Power Donut“, „Sagometer“ koji mjeri provjes, „Ampacimon“ za mjerenje vibracija. Također su prisutne metode koje koriste GPS sustav, meteorološke stanice te replike vodiča za mjerenje njegove temperature a time i strujnog opterećenja.