Model osvjetljenja prostorije prikladan za sustave gospodarenja energijom : završni rad - Vaupotić, Denis (D. Vaupotić, 2018)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu opisan je proces dobivanja modela osvjetljenja Laboratorija za sustave obnovljivih izvora energija (LARES) Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu s odvojenim utjecajem danjeg svjetla i umjetne rasvjete. Utjecaj danjeg svjetla za odabranu konfiguraciju prostorije (s ili bez dinamičkih sjenila) predstavljen je neuronskom mrežom, a utjecaj umjetne rasvjete polinomom 6. stupnja. Također je implementirano rješenje mjerenja stvarnih vrijednosti osvjetljenja u realnom vremenu potrebnih za dodatnu kalibraciju modela. Stvoreni model predstavlja osnovu za implementaciju algoritma upravljanja dinamičkim sjenilima s ciljem optimizacije iskorištenja električne energije korištene za rasvjetu.