Mobilni sustavi treće i četvrte generacije - sličnost i razlike : završni rad - Vidak, Jakov (J. Vidak, 2018)
Sažetak na hrvatskom: U ovom završnom radu dan je pregled svih mobilnih generacija od 1G do 5G. Vidljivo je da svaka mobilna generacija donosi nesto novo pa smo te promijene između generacije usporedili. Tako smo kod 1G imali analogni prijenos signala dok je 2G to promijenio i uveo digitalni prijenos signala. Svaka nova generacija uvodi evidentni boljitak naspram prijašnje generacije i sa sigurnošću možemo reći ta će tako biti i u budućnosti. U radu su detaljno obrađene 3G i 4G mobilne komunikacije. Vidjeli smo njihove osnovne razlike u modulaciji, brzini prijenosa podataka i tehnologijama koje su primjenile 3G i 4G standard. Danas dolaze nove generacije mobilnih mreža kao što je to 5G. Vidjet ćemo što nam donosi 5G, da li će biti jednako revolucionaran kao i predhodne generacije i da li se teži nekoj globalnoj standardizaciji.