Pasivni sustavi zaštite reaktorske zgrade u nuklearnoj elektrani : završni rad - Vidić, Igor (I. Vidić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Porast tlaka za vrijeme teške nesreće predstavlja jedan od glavnih problema po pitanju sigurnosti nuklearne elektrane. Sustavi za odzračivanje kontejnmenta i kontolirano ispuštanje plinova kroz filtre ( eng.conteinment filter venting system CFVS) osmišljeni su upravo s ciljem rjšavanja tog gorućeg problema. U uvjetima teške nesreće najučinkovitijim su se pokazali pasivni sustavi (PCFV) koji za svoj rad ne trebaju električnu energiju, intervenciju operatera kao ni pomoćne sustave. Pokreću se samostalno, pucanjem rupture diska na određenom tlaku, a glavna zadaća uz snižavanje tlaka im je filtiranje zraka prije otpusta u atmosferu. Postoje različite metode filtracije, čija je premjerna zadaća eliminacija organskog i elementarnog joda te aerosola. Kako bi se osigurala iznimna efikasnost filtriranja, postupak se provodi u više koraka. Rapidan porast tlaka mogu izazvati eksplozije smjese plinova poput vodika i ugljičnog monoksida, pa je jedan od ključnih postupaka pri očuvanju integriteta kontejnmneta zadržavanje njihove koncentracije na niskoj razini. To se postiže pasivnim autokatalitičkim rekombinatorima (PAR) koji kemijskom reakcijom između vodika / ugljičnog monoksida i kisika oslobađaju toplinu uz nastanak vodene pare.