Automatizacija modela linije za sortiranje upotrebom programirljivog logičkog kontrolera S7-1500 u programskom jeziku FBD : završni rad - Vidić, Nikola (N. Vidić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: U završnom radu obrađen je postupak automatizacije modela trake za obradu predmeta pomoću programirljivog logičkog kontrolera Simatic S7-1500, tvrtke Siemens. Najprije je opisana sama struktura PLC-a, njegov programski ciklus te načini adresiranja memorijski lokacija. Zatim je dan uvid u hardversku konfiguraciju PLC-a koji se koristi za ostvarenje algoritma upravljanja. Konfiguracija se sastoji od CPU modula, modula napajanja, modula s 32 digitalna ulaza te modula s 32 digitalna izlaza. Algoritam za upravljanje modelom izrađen je u Siemensovom programskom alatu TIA Portal. Funkcija koju algoritam upravljanja treba obavljati je stavljanje predmeta na traku modela pomoću pokretne ruke, zatim transport predmeta po traki do prvog obradnog mehanizma gdje se traka zaustavlja i mehanizam obrađuje predmet. Nakon završetka obrade predmet je potrebno transportira trakom do drugog obradnog mehanizma gdje se traka ponovno zaustavlja. Radni mehanizam zatim obrađuje predmet koji se nakon obrade transportira na kraja trake. Algoritam također broji ukupni broj obrađenih predmeta čiji broj je kasnije moguće prikazati operateru pogona.