Sklopovski ubrzivač diskretne kosinusne transformacije za algoritam JPEG : završni rad - Volarić Horvat, Leonard (L. Volarić Horvat, 2016)
Sažetak na hrvatskom: U ovom je radu obrađena izvedba diskretne kosinusne transformacije (engl. Discrete Cosine Transform, u nastavku: DCT) na razvojnoj pločici ZedBoard Zynq 7000 SoC(u nastavku: Zynq), s posebnim naglaskom na važnost DCT-a za JPEG normu kompresije digitalnih slika. JPEG algoritam koristi činjenice da je ljudsko oko osjetljivije na razlike u svjetlini nego u tonu boje, te da je ljudsko oko manje osjetljivo na visokofrekventne komponente slike. DCT omogućava njihovo komprimiranje ili čak izbacivanje iz konačnog rezultata. Za sklopovsku je izvedbu DCT-a korišten Zynq u sinergiji s njegovom programskom podrškom – paketom programa Vivado. Dio tog paketa, Vivado HLS, omogućio je stvaranje intelektualnog vlasništva koje vrši DCT uz određen stupanj optimizacije; Vivado je omogućio spajanje s pločicom, dok je Vivado SDK korišten za sâmo pokretanje algoritma na Zynqu. Zbog tehničkih poteškoća na pločici je izveden samo DCT, a ne i cijeli JPEG algoritam, ali iz postignutog je očito da je moguće dobiti ubrzanja zahtjevnih izračuna korištenjem sklopovskog ubrzanja.