Klasifikacija emocija konvolucijskim neuronskim mrežama pomoću glasovnih podataka : diplomski rad - Vrebčević, Nikola (N. Vrebčević, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Računala su postala neizostavan dio svakodnevice, međutim komunikacija između korisnika i računala nije prilagođena uobičajenom načinu na koji ljudi komuniciraju. Afektivno računarstvo ima cilj osposobiti računala kako bi mogla prepoznavati emocije te prilagođavati odgovor na korisničke naredbe ovisno o emocionalnom stanju korisnika. U tom procesu potrebno je odrediti emocije na neinvazivan način te se kao jedna moguća metoda pokazala detekcija emocija iz govora. U ovom radu proučava se klasifikacija emocija pomoću neuronskih mreža koje se sastoje od konvolucijskih i rekurentnih slojeva nad glasovnim podacima RECOLA baze izgovora.