Ekonomski optimalno upravljanje klimatizacijom zona zgrade opremljenih elementima za grijanje i hlađenje i prisilnu ventilaciju : diplomski rad - Vujević, Rafaela (R. Vujević, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Na osnovu dostupnih podataka o potrošnji energije, zgrade se ubrajaju u najveće potrošače energije u svijetu. Čest slučaj u modernim poslovnim zgradama je istovremeno korištenje elemenata za grijanje, odnosno hlađenje, i prisilnu ventilaciju kako bi se osigurali željeni zahtjevi krajnjih korisnika, odnosno zaposlenika. U ovom radu razmatra se konfiguracija dvije klimatizirane zone u zgradi u kojima postoje elementi za grijanje, odnosno hlađenje, te dotok kondicioniranog zraka pripremljenog u klima komori. Za opisanu konfiguraciju zona izveden je matematički model koji opisuje dinamičko ponašanje temperature i koncentracije CO2 u zoni. Potom je razvijen algoritam optimalnog upravljanja klimatizacijom prostorija koji koristi sekvencijalne postupke linearizacije i minimizira trošak održavanja zahtijevanih uvjeta temperature i koncentracije CO2 u zonama na odgovarajućem vremenskom prozoru u budućnosti. Sustav optimalnog upravljanja implementiran je po principu pomičnog horizonta i testiran je u Matlab/Simulink okruženju.