Model koherentnog optičkog sustava korištenog u laserskoj mikroskopiji : diplomski rad - Vukušić, Josip (J. Vukušić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu je opisana teorijska osnova te je razvijen matematički i simulacijski model optičkog sustava. Optički sustav koristi laserski izvor koherentnog svijetla zadane valne duljine, a promatrani objekt je proziran te ima različitu brzinu prostiranja svjetlosti od vakuuma. Model je razvijen na temelju Huygens-Fresnelovog principa superpozicije točkastih izvora. Za modeliranje objekta je korišten matematički model tanke leće te je on modeliran kroz faznu karakteristiku sustava. Rupičastim odnosno rešetkastim strukturama simulirane su mjerne funkcije te je rekonstruirana slika objekta visoke rezolucije iz malog broja mjerenja sažimajućim očitavanjem. Model je realiziran u programskom okruženju MATLAB.