Implementacija demodulatora OFDM na sustavu zasnovanom na sklopu ZYNQ : diplomski rad - Zvjerković, Hrvoje (H. Zvjerković, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Kvadraturno amplitudna modulacija (QAM) je digitalna modulacijska tehnika kod koje se prijenosnom signalu mijenjaju amplituda i faza ovisno o ulaznom digitalnom signalu. Ortogonalna modulacijska tehnika u frekvencijskoj domeni (OFDM) je tehnika kojom se raspoloživa širina prijenosnog pojasa dijeli među ortogonalnim prijenosnim signalima kako bi se postigla bolja efikasnost slanja podataka. Za brzu Fourierovu transformaciju koja se koristi u demodulatoru OFDM korištena je već postojeća IP jezgra koja je na procesor povezana preko sučelja Xillybus. Programski dio demodulatora podijeljen je na dvije dretve. Prva dretva učitava uzorke, detektira početak simbola OFDM te šalje simbole OFDM do IP jezgre za izračun Fourierove transformacije. Druga dretva čita simbole iz IP jezgre za izračun Fourierove transformacije, radi estimaciju kanala i korekciju signala te na kraju 4-QAM demodulaciju. Iz prikazanih rezultata se može vidjeti da demodulator OFDM može uspješno demodulirati signal i dobiti poslane podatke unatoč smetnjama.