Zaštita od ucjenjivačkog zloćudnog koda sprečavanjem prepisivanja podataka na datotečnom sustavu : završni rad - Žukina, Tibor (T. Žukina, 2017)
Sažetak na hrvatskom: U uvodu završnog rada objašnjeni supojmovimalwarea i ucjenjivačkog zloćudnog koda. Glavni zadatak rada je razmotriti zabranu prepisivanja podataka na datotečnom sustavu u svrhu zaštite od zloćudnog ucjenjivačkog programa Cryptolockera. Ispitivanje načina rada Cryptolockera vrši se pomoću virtualnog stroja kako se ne bi ugrozilo domaćinsko računalo, a za spremanje pojedinih stanja koriste se snimke stanja operacijskog sustava. Cryptolocker svoje djelovanje prikriva brisanjem s diska i spremanjem u memoriju, a za komunikaciju sa poslužiteljem koristi php skripte pohranjene na zaraženim web domenama. Osnovni način zaštite od Cryptolockera je pisanje kriptirane verzije datoteke na drugo mjesto na disku kako bi se izvorna verzija kasnije mogla oporaviti, a postoje i poboljšane verzije tog algoritma koje uzimaju u obzir kriptiranje oznaka za kraj datoteke, različite omjere veličine izvornog i kriptiranog bloka, napad na zasebne blokove i ponavljano napadanje radi zauzimanja svoj prostora na disku. Niti jedan sigurnosni sustav nije savršeno napravljen pa je najbolje način zaštite odgovornim ponašanjem izbjeći da to infekcije uopće dođe.