Optimiranje kaotičnih sljedova radi poboljšanja performanci programski određenoga radijskoga sustava : doktorski rad - Novosel, Leonard (L. Novosel ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2019)
Komunikacijski sustavi s tehnikama proširenog spektra (eng. Spread Spectrum) koriste se već nekoliko desetljeća. Pristup fizičkom sloju korištenjem tehnika proširenog spektra omogućuje robusnu i sigurnu komunikaciju. Zbog takvih dobrih karakteristika tehnike proširenog spektra razvijaju se i danas te koriste u radijskim senzorskim mrežama. Kako bi se ostvarile bolje performance u pogledu kapaciteta sustava i učestalosti pogreške bita te povećanja broja uređaja, potrebno je optimirati sljedove za proširenje pojasa. Kaotični nelinearni sustavi generiraju signale koji su vrlo slični bijelom šumu. Kako bi se kaotični signali mogli koristiti u komunikacijskom sustavu s proširenim spektrom moraju se analizirati njihova korelacijska svojstva. Analizom korelacijskih svojstava kaotičnih signala korištenjem Golayevog parametra moguće je generirati optimirane kaotične sljedove za proširenje pojasa. Nadalje, u radijskom komunikacijskom sustavu potrebno je rekonstruirati podatke na prijamu. Razne sinkronizacijske tehnike omogućuju rekonstrukciju nepoznatih parametara poslanog signala. Kako bi se otkrile promjene koje unosi komunikacijski kanal, koriste se referentni simboli. Usporedbom primljenih simbola te referentnih simbola moguće je procijeniti nepoznate parametre signala. Optimirani kaotični sljedovi mogu se koristiti kao referentni sinkronizacijski simboli. Za evaluaciju optimiranih kaotičnih sljedova potrebno je imati arhitekturu kojoj se jednostavno mijenja struktura ili parametri prijenosa. Arhitektura programski određenog radija (SDR eng. Software Defined Radio) omogućuje jednostavnu izmjenu dijelova sustava kao i tehnika prijenosa. Optimirani kaotični sljedovi evaluiraju se u laboratorijskom modelu programski određenog radijskog sustava prema normi za senzorske mreže IEEE 802.15.4. Rezultati evaluacije performanci kaotičnih sljedova uspoređuju se s performancama Gold sljedova definiranih u navedenoj normi. Evaluacija performanci pokazuje da optimirani kaotični sljedovi pokazuju bolje performance kao sljedovi za proširenje pojasa i kao referentni sinkronizacijski sljedovi.