Oblikovanje obogaćenoga društvenoga grafa na temelju koncepta udaljenosti : doktorski rad - Humski, Luka (L. Humski ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2019)
Sustavi za društveno umrežavanje (Facebook, Twitter, Instagram i slični) široko su rasprostranjena digitalna platforma za komunikaciju i interakciju milijardi ljudi. Podatci o interakciji ljudi pohranjuju se na strukturiran – računalno čitljiv način, što (uz odgovarajuću suglasnost ljudi o čijim se podatcima radi) omogućuje njihovu obradu, analizu i izlučivanje različitih zaključaka. Dostupnost podataka o interakciji temelj je svih istraživanja društvenih mreža – kako onih sociologijskih i psihologijskih, tako i onih iz područja računalne znanosti. U ovome doktorskome radu provedena su društvena istraživanja kroz koja su (uz suglasnost ispitanika) prikupljeni podatci o interakciji korisnika na sustavu za društveno umrežavanje Facebook te usporedno korisničke procjene njihova odnosa s ljudima s kojima na Facebooku interaktiraju. Time je oformljen referentni podatkovni skup za istraživanja društvenih mreža. Oformljen referentni podatkovni skup u radu je detaljno analiziran. Korištenjem referentnog podatkovnog skupa, osmišljen je, implementiran, ugođen i verificiran model za računanje društvene udaljenosti na temelju podataka o interakciji ljudi na Facebooku. Za razliku od prethodnih istraživanja koja su intenzitet odnosa među ljudima prikazivala primjenom koncepta težine ili snage veze, društvena udaljenost inovativan je način iskazivanja intenziteta odnosa među ljudima kroz primjenu koncepta udaljenosti. Osnovna značajka koncepta udaljenosti jest da se veći intenzitet prikazuje manjim brojem, što je vrlo pogodno za daljnje primjene kao što su određivanje vremena propagacije informacije ili određivanje približne geografske lokacije korisnika. U radu je definiran model obogaćenoga društvenoga grafa. Obogaćeni društveni graf formalni je prikaz društvene mreže, tj. odnosa među ljudima. Obogaćenim društvenim grafom moguće je zapisati različite vrste i intenzitete odnosa među ljudima. Intenzitet odnosa među ljudima bilježi se kao njihova društvena udaljenost, a ona se računa na temelju modela koji se u ovom radu uvode. Ključne riječi: analiza društvenih mreža, društvena udaljenost, društvene mreže, Facebook, obogaćeni društveni graf, sustavi za društveno umrežavanj