Oblikovanje obogaćenoga društvenoga grafa na temelju koncepta udaljenosti : doktorski rad - Humski, Luka; Pintar, Damir (Zagreb : L. Humski ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2019)
Sustavi za društveno umrežavanje (Facebook, Twitter, Instagram i slični) široko su rasprostranjena digitalna platforma za komunikaciju i interakciju milijardi ljudi. Podatci o interakciji ljudi pohranjuju se na strukturiran – računalno čitljiv način, što (uz odgovarajuću suglasnost ljudi o čijim se podatcima radi) omogućuje njihovu obradu, analizu i izlučivanje različitih zaključaka. Dostupnost podataka o interakciji temelj je svih istraživanja društvenih mreža – kako onih sociologijskih i psihologijskih, tako i onih iz područja računalne znanosti.
U ovome doktorskome radu provedena su društvena istraživanja kroz koja su (uz suglasnost ispitanika) prikupljeni podatci o interakciji korisnika na sustavu za društveno umrežavanje Facebook te usporedno korisničke procjene njihova odnosa s ljudima s kojima na Facebooku interaktiraju. Time je oformljen referentni podatkovni skup za istraživanja društvenih mreža. Oformljen referentni podatkovni skup u radu je detaljno analiziran. Korištenjem referentnog podatkovnog skupa, osmišljen je, implementiran, ugođen i verificiran model za računanje društvene udaljenosti na temelju podataka o interakciji ljudi na Facebooku. Za razliku od prethodnih istraživanja koja su intenzitet odnosa među ljudima prikazivala primjenom koncepta težine ili snage veze, društvena udaljenost inovativan je način iskazivanja intenziteta odnosa među ljudima kroz primjenu koncepta udaljenosti. Osnovna značajka koncepta udaljenosti jest da se veći intenzitet prikazuje manjim brojem, što je vrlo pogodno za daljnje primjene kao što su određivanje vremena propagacije informacije ili određivanje približne geografske lokacije korisnika.
U radu je definiran model obogaćenoga društvenoga grafa. Obogaćeni društveni graf formalni je prikaz društvene mreže, tj. odnosa među ljudima. Obogaćenim društvenim grafom moguće je zapisati različite vrste i intenzitete odnosa među ljudima. Intenzitet odnosa među ljudima bilježi se kao njihova društvena udaljenost, a ona se računa na temelju modela koji se u ovom radu uvode.
Ključne riječi: analiza društvenih mreža, društvena udaljenost, društvene mreže, Facebook, obogaćeni društveni graf, sustavi za društveno umrežavanj
Social networking sites (Facebook, Twitter, Instagram, etc.) are widely used digital platforms for communication and interaction between billions of people. Data about users’ interaction is stored in a structured and computer readable format, which makes possible (with the appropriate consent of the people whose data are) to process it, analyze and come up with various conclusions. The availability of data about people’s interaction is the foundation for all social networks' researches – both sociological and psychological, as well as those in the field of computer science.
In this doctoral thesis a number of social surveys were conducted (with the appropriate consent of the examinees) and reference datasets for social network researches were collected. Datasets contain data about users’ interaction on the social networking site Facebook and users’ estimation of the relationship intensities with their Facebook friends. Collected reference datasets are analyzed in detail. By using a reference dataset, a model for computing social distance based on people's interaction data on Facebook is designed, implemented, fine-tuned and verified. Unlike previous researches showing the intensity of interpersonal relations by applying the concept of weight or tie strength, social distance is an innovative way of expressing the intensity of relationship between people through the concept of distance. The main feature of the concept of distance is that the higher intensity is shown by the smaller number. It is very suitable for further applications such as determining the propagation information time or determining the user’s approximate geographic location.
Thesis defines model of enriched social graph. Enriched social graph is formal representation of social network, i.e. formal representation of relations between people. Enriched social graph can record different types of interpersonal relations and their intensities. Intensity of interpersonal relations is shown as their social distance, which is calculated by using model previously introduced in this thesis.
Keywords: social networks analysis, social distance, social networks, Facebook, enriched social graph, social networking sites
Bibliografija str. 130-137.